Комисија за заштиту конкуренције
Представљена метода рада Комисије Националном телу за конкуренцију Парагваја

kzk

Комисија за заштиу конкуренције и Национална комисија за конкуренцију Парагваја (CONACOM – Comisión Nacional de la Competencia) одржали су заједничку онлајн сесију на којој су представници Комисије презентовали методе рада који се односи на самосталну детекцију картела без ослањања на покајнички програм (енг. leniency), пријаве или сарадњу са другим телима.

Службеним лицима и званичницима парагвајског тела је појашњен метод детекције картела који је развила Комисија и упознати су са њеном праксом у погледу детекције и доказивања усаглашене праксе као врсте рестриктивног споразума.

До сарадње је дошло током 22. годишње конференције „Глобални форум о конкуренцији“ Организације за економску сарадњу и развој (OECD-а) одржане у Паризу, где су званичници CONACOM -а исказали интересовање за том приликом презентовану методу Комисије за заштиту конкуренције.

Члан Савета Националне комисије за конкуренцију Парагваја Едуардо Барош (Eduardo Barros) се захвалио Комисији на сарадњи и одржаној презентацији запосленима у парагвајском телу за заштиту конкуренције.

Комисија изрекла меру заштите конкуренције уз примену „покајничког програма“

kzkКомисија за заштиту конкуренције je утврдила да су привредна друштва КТГ Солуције и Eco sense Subotica са седиштем у Суботици договарала услове учешћа у поступцима више јавних набавки које су за предмет имале набавку средстава за одржавање хигијене, чиме су закључили рестриктивни споразум.

Комисија је, посредством Канцеларије за јавне набавке, дошла до сазнања да је друштво КТГ Солуције, као понуђач у појединим поступцима јавних набавки одустајало од понуда, због чега су наручиоци уговоре закључивали са другорангираним понуђачем, друштвом Ecо sense, али по вишим ценама у односу на оне које је нудило друштво КТГ Солуције. Предмети спорних јавних набавки су били материјали и средства за одржавање хигијене објеката.

Поред сазнања о одустајању од понуда , Комисија је анализом IP адреса (Internet Protocol address) са којих су друштва КТГ Солуције д.о.о. и Ecо sense d.o.o. приступала Порталу јавних набавки у поменутим поступцима јавних набавки, било ради преузимања конкурсне документације или ради подношења понуда, констатовала да су оба друштва готово увек приступала са идентичних IP адреса. Резултати анализе IP адреса указују на то да су оба друштва приступала Порталу јавних набавки готово увек са уређаја који су били конектовани путем исте интернет мреже, а могуће и путем потпуно истог уређаја.

Учесницима у рестриктивном споразуму су изречене мере заштите конкуренције, а која је друштву КТГ Солуције смањенa услед чињенице да је користило „покајнички (leniency) програм“, сходно члану 69. Закона. Значајно је да је ово први случај у ком је Комисија утврдила испуњеност услова за смањење обавезе плаћања новчаног износа мере заштите конкуренције на основу пријаве учесника у рестриктивном споразуму поднете у току трајања поступка, односно након његовог покретања.

Смернице Комисије номиноване за награду

kzkСмернице Комисије за израду програма усклађености пословања, са пратећим моделом и листама за контролу усклађености су ове године номиноване за престижну награду Antitrust Writing Awards, коју организују публикација Concurrences и универзитет George Washington. Циљ ове награде је да промовише изучавање права конкуренције и допринесе промоцији и заговарању заштите конкуренције (antitrust advocacy) у сферама права и економије.

Публикација на енглеском је номиновна у делу најбољих “Soft Law” материјала тела за заштиту конкуренције и истраживања (Soft Laws & Studies – Најбољи „меки закони“ и студије) у регији Европе. Комисија је у категорији са Европском Комисијом и телима за заштиту конкуренције УК, Француске, Аустрије, Мађарске, Португала, Шпаније, Холандије, Литваније и Турске.

Одабир Најбољих “меких закона“ и студија има за циљ да допринесе развоју културе и свести заштите конкуренције. Ова категорија настоји да подржи међународну промоцију и заговарање заштите конкуренције (antitrust advocacy) тако што истиче најцелисходније и најрелевантније материјале тела за заштиту конкуренције која се не односе на конкретне предмете и поступке, као што су смернице, анализе тржишта, итд. Има за циљ да издвоји неке од најинтересантнијих административних пракси које би чешће и распрострањеније могле бити примењене.

Као и претходних година, номинације оцењује стручни жири састављен од водећих људи из тела за заштиту конкуренције, академика и саветника, уз истовремено могућност гласања публике.

Комисија на семинару Регионалнoг центра за конкуренцију (RCC) у Будимпешти

kzkПредставници Комисије учествовали су на семинару „Алати за детекцију“ (енгл. Detection Tools) у организацији Регионалнoг центра за конкуренцију OECD-GVH (RCC OECD-GVH) у Будимпешти, у оквиру партнерског пројекта који спроводе OECD и мађарско тело за заштиту конкуренције (GVH).

Учесници семинара су се кроз предавања, дискусије, питања, размену искуства и ставова упознали са широком палетом и могућностима различитих техника које тела за заштиту конкуренције користе за откривање повреда конкуренције – картела, намештања понуда и злоупотребе доминантног положаја. Посебна пажња била је посвећена коришћењу алата као што су анализа тржишта и захтев за информацијама, коришћење јавних извора за припрему ненајављених увиђаја, судска овлашћења, као и коришћење дигиталних алата, попут big data и вештачке интелигенције.

Учесници семинара су били панелисти Регионалног центра за конкуренцију, тела за заштиту конкуренције Немачке, Аустрије, Словеније, Португала и Мађарске, као и представници националних тела за заштиту конкуренције Југоисточне Eвропе.

Посета студената Правног факултета Комисији

kzkКомисија за заштиту конкуренције у сарадњи са Студентском асоцијацијом за међународну сарадњу (САМС) Правног факултета Универзитета у Београду организовала је студентску посету Комисији.

Академци су били у прилици да се упознају са основним принципима политике заштите конкуренције и да стекну директан увид у рад и функционисање Комисије.

Организовањем оваквих студентских посета, Комисија жели да заинтересује и мотивише студенте за бављење заштитом конкуренције у свом академском раду, као и да у овој области пронађу интересовање за будућу професиноалну каријеру.

САМС постоји једанаест година и броји преко 2000 чланова са реализованих преко 1000 пројеката, који су помогли студентима да одаберу свој даљи професионални пут.