Комисија за заштиту конкуренције
Председник Вучић подржао оснивање Форума тела за заштиту конкуренције земаља Западног Балкана

Debata Novi SadПредседник Републике Србије Александар Вучић је, током данашњег сусрета са председником Европске банке за обнову и развој Сумом Чакрабартијем, подржао идеју о оснивању Форума тела за заштиту конкуренције земаља Западног Балкана, са седиштем у Београду.

Реч је о иницијативи Европске банке за обнову и развој, са циљем интензивирања сарадње тела за заштиту конкуренције региона Западног Балкана, пре свега у осмишљавању и усаглашавању ставова на нивоу председника, а у контексту размене знања и искустава. Носилац ове активности била би Комисија за заштиту конкуренције Републике Србије, а Форум би чинила и тела из Словеније, Хрватске, БиХ, Црне Горе, Албаније и Северне Македоније.

- Чињеница да је председник Републике Србије Александар Вучић подржао ову иницијативу од пресудног је значаја за наше будуће активности везане за овај пројекат, рекао је овим поводом председник Комисије за заштиту конкуренције, др Милоје Обрадовић и додао да је Форум подржан и од стране Европске комисије.

Према његовој процени, интензивирање сарадње кроз ову иницијативу, ојачаће регионалну кооперацију и односе, али и унапредити ефикасност у обезбеђењу равноправних услова на тржиштима читавог Западног Балкана.

Формирање овог Форума била је тема и прошлонедељног панела конференције коју је Комисија организовала поводом Дана конкуренције, као и састанка који су челни људи регионалних тела за заштиту конкуренцију одржали са представницима ЕБРД. Иначе, ово је био први пут да су се на једном месту окупили сви председници тела из земаља региона Западног Балкана.

Обележен Дан конкуренције 2019 – Подршка комесарке Вестагер

Debata Novi SadКомисија за заштиту конкуренције организовала је, поводом Дана конкуренције, међународну конференцију „Агенда унапређења политике конкуренције“.

Скуп су уводним излагањима отворили министар финансија Синиша Мали, председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Народне скупштине Снежана Б. Петровић, Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији и домаћин конференције, председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић.

Обележавању Дана конкуренције присуствовали су и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, високи представници свих независних тела у Републици Србији и других државних институција, као и велики број представника дипломатског кора, академске и стручне јавности и тржишних учесника који послују на тржишту Републике Србије.

Комисију за заштиту конкуренције Републике Србије, као и све учеснике конференције посебном видео поруком поздравила је комесарка за конкуренцију Европске комисије Маргарет Вестагер. Она је истакла да сва тела која су надлежна за спровођење политике заштите конкуренције деле једну важну привилегију: оно шта она раде је од суштинске важности за грађане.

- Ако смо успешни у нашем послу остваривања ефикасне конкуренције на тржишту, наши ће грађани имати бољи живот. Као тела за заштиту конкуренције једино можемо испунити нашу улогу када смо спремни да се приближимо што више свим кључним заинтересованим јавностима, укључујући регулаторна тела, националне судове, компаније како би што боље схватили ко смо и шта је наш посао, навела је Вестагерова.

Комесарка је нагласила да ће Европска комисија, а посебно Директорат за конкуренцију наставити константно да ради са владама и телима за заштиту конкуренције у овом региону како би се припремили за чланство у ЕУ, као и да су добре иницијативе које спајају све регионалне играче.

Чињеницу да је Комисија од стране Европске комисије, али и Парламента означена као једна од најефикаснијих независних институција, председник Обрадовић је прокоментарисао тврдњом да је за успех заслужан тимски рад који је у Комисији присутан, добри односи са свим институцијама и подршка државе.

- Ми, у Комисији за заштиту конкуренције не схватамо независност коју имамо као привилегију која нам омогућава да не сарађујемо и комуницирамо са свима који нам могу бити партнери у важном задатку унапређења политике заштите конкуренције у нашој земљи – нагласио је председник Обрадовић и додао да је тим Комисије свестан да у свом раду, пре свега, мора да поштује закон и јавни интерес.

У оквиру конференције одржана су два панела „Регионални тржишни учесници и заштита конкуренције“ и „Преузимање обавеза тржишних учесника у контексту одвраћања од повреда конкуренције“.

Опширније…

Комисија покренула поступак против ЈП Нови Аутопревоз из Врњачке Бање

kzkКомисија за заштиту конкуренције покренула је 25. марта 2019. године поступак испитивања повреде конкуренције по службеној дужности против ЈП Нови Аутопревоз из Врњачке Бање.

Комисија ће, у току поступка, испитати да ли је наведено друштво, као управљач једином аутобуском станицом у Врњачкој Бањи злоупотребило доминанатан положај наплаћивањем различитих цена за станичне услуге путницима и превозницима.

Позивају се сва лица која располажу подацима, исправама или другим релевантним информацијама које могу допринети утврђивању чињеничног стања у овом поступку да исте доставе на адресу: Комисије за заштиту конкуренције, Савска 25/IV, Беогград.

Обавештење о подношењу Предлога обавеза ЈКП „Градска топлана“ Ниш

kzk-ekofКомисија за заштиту конкуренције објављује Обавештење о подношењу Предлога обавеза, у складу са чланом 58. Закона о заштити конкуренције, које je друштвo ЈКП „Градска топлана“ Ниш, спремно добровољно да преузме ради отклањања могуће повреде конкуренције, са позивом свим заинтересованим странама да доставе писане примедбе, ставове и мишљења који се односе на предложене обавезе.

Скупштински Одбор усвојио извештаје о раду Комисије

kzkОдбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Народне скупштине Републике Србије размотрио је и једногласно усвојио извештаје о раду Комисије за заштиту конкуренције за 2017. и 2018. годину.

Председник Комисије др Милоје Обрадовић известио је чланове Одбора да извештаји о раду Комисије у протекле две године садрже све кључне елементе везане за рад институције. Комисија је, констатовао је др Обрадовић, у наведеном периоду повећала административне и институционалне капацитете и била фокусирана на ефикасну и ефективну примену закона и његово спровођење, у циљу обезбеђивања што ефикасније заштите конкуренције у Србији.

- Наш циљ је креирање конкурентског тржишта на коме ће учесници повећати своју продуктивност, иновативност и инвестиције, што ће резултирати растом, развојем и повећањем животног стандарда грађана Републике Србије, закључио је председник Обрадовић током представљања извештаја.

Опширније…