Комисија за заштиту конкуренције
Представник Комисије на стручном усавршавању у Јапану

kzkПредставник Комисије за заштиту конкуренције Вук Лековић, саветник у Сектору за утврђивање повреда конкуренције, боравио је, као корисник програма Јапанске агенције за међународну сарадњу (Japan International Cooperation Agency-JICA) и Комисијe за заштиту конкуренције Јапана (Japan Fair Trade Commission – JFTC), на стручном усавршавању у Јапану.

Циљ овог семинара је унапређење примене права и политике конкуренције, размена искустава ради коришћења стечених знања за још ефикаснију заштиту конкуренције на тржиштима земаља које учествују у програму. План усавршавања обухватио је теорију и праксу права и политике заштите конкуренције.

Ове године у програму усавршавања су учествовали представници тела за заштиту конкуренције из 19 земаља. Јапанска агенција за међународну сарадњу организује ову врсту семинара од 1994. године.

Учешће представника КЗК на семинару у Токију представља наставак успешне сарадње Комисије и јапанског тела за заштиту конкуренције, а коју је прошле године обележио успешно организовани заједнички дводневни семинар у Београду.

Упутство о садржини иницијативе за испитивање повреда конкуренције из члана 10. Закона о заштити конкуренције – рестриктивни споразуми

kzkСавет Комисије за заштиту конкуренције је дана 25.07.2019. године донео Упутство о садржини иницијативе за испитивање повреда конкуренције из члана 10. – рестриктивни споразуми.

Уз упутство којим се ближе објашњава начин на који се може пријавити постојање сумње у повреду конкуренције, Комисија је сачинила и потребан образац који ће омогућити поједностављено подношење иницијатива.

Комисија напомиње да сви они који располажу информацијама о постојању повреде конкуренције на неком од тржишта у Републици Србији могу да користе и посебно отворену мејл адресу inicijativa@kzk.gov.rs или телефонски број 011 38 11 958 како би добили све информације о детаљима везаним за могућност и начин подношења иницијативе за испитивање конкуренције.

Комисија потписала споразум о сарадњи са телом за заштиту конкуренције НР Кине

kzkПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић и заменица министра државне управе за тржишну регулацију Народне Републике Кине, Ган Лин, потписали су Меморандум о разумевању између две институције.

Реализацијом Меморандума ће се обезбедити оквир за унапређење сарадње између Комисије и Државне управе за тржишну регулацију при спровођењу закона и политике заштите конкуренције и стварања повољних услова за развој билатералних односа.

Меморандум има за циљ имплементацију и делотворно спровођење закона о заштити конкуренције због његове важности за ефикасно пословање, добробит грађана, као и трговину Кине и Србије.

Предвиђено је да ће се сарадња Државне управе за регулацију тржишта Народне Републике Кине и Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије, одвијати кроз техничку сарадњу путем програма обука, радионица и сарадњи при истраживању, организовању састанака између кинеских и српских високих званичника у области заштите конкуренције, израду специјализованих анализа и размену искустава у спровођењу закона заштите конкуренције. Ово је, иначе, прва посета делегације Државне управе за тржишну регулацију НР Кине, након институционалне реформе која је извршена у овој земљи.

Председник Комисије истакао је да је почетак сарадње са кинеским колегама изузетно важан због још веће правне сигурности страних инвеститора који улажу у Србију, а међу којима је све више кинеских.

Заменица министра Државне управе за регулацију тржишта НР Кине исказала је велику захвалност на гостопримству и најавила могућност интензивирања сарадње, посебно у сегменту едукације.

Свечаном пописивању су присуствовали и чланови Савета и представници Стручне службе Комисије за заштиту конкуренције и високи званичници Државне управе за регулацију тржишта.

Ово је 14 споразум о сарадњи који Комисија потписује са другим телима за заштиту конкуренције из региона и света.

На одлуке Комисије неће утицати притисци

kzkНе сматрамо спорном чињеницу да било ко у Републици Србији подноси кривичне пријаве против Комисије за заштиту конкуренцијe и њених руководилаца. Али, у овом случају, када је Удружење грађана „Car go“ Комисији поднело иницијативу за утврђивање повреде конкуренције и, непосредно након тога, и кривичну пријаву против председника др Милоја Обрадовића, као првог човека ове институције, сматрамо да је у питању непримерени вид притиска на рад Комисије, као независног државног тела.

Индикативно је да се „Car go“ одлучио на подношење кривичне пријаве баш на дан када је Комисија за заштиту конкуренцију донела обавештење о непостојању основа за поступању по њиховој иницијативи за утврђивање повреде конкуренције.

Желимо да обавестимо јавност да Комисија за заштиту конкуренције неће, као ни до сада, своје одлуке доносити на основу притисака било које врсте, већ искључиво према одредбама Закона о заштити конкуренције, за шта јој је Скупштина Србије поверила мандат.

Нема основа за поступање Комисије по иницијативи Car Go

kzkКомисија за заштиту конкуренције сматра да нису испуњени законски услови за покретање поступка испитивања повреде конкуренције, нити за даље поступање Комисије по Иницијативи коју је Car Go Techologies d.o.o. Београд поднело против Савеза такси удружења Србије “Сатус“, Струковног удружења такси предузетника Београда и Уговорне привредне такси коморе Србије.

О овоме је у Обавештењу о исходу Иницијативе (које се налази у прилогу), Комисија обавестила подносиоца.