Комисија за заштиту конкуренције
Комисија покренула поступак против Ниш – експреса

NIS EKSPRESКомисија за заштиту конкуренције покренула је 17. новембра 2017. године поступак испитивања повреде конкуренције по службеној дужности против  А.Д. Ниш – експрес из Ниша.

Комисија ће, у току поступка,  испитати да ли је наведено друштво, као управљач једином аутобуском станицом у Нишу, злоупотребило доминанатан положај наплаћивањем различитих цена за станичне услуге путницима.

Позивају се сва лица која располажу подацима, исправама или другим релевантним информацијама које могу допринети утврђивању чињеничног стања у овом поступку да исте доставе на адресу: Комисије за заштиту конкуренције, Савска 25/IV, Беогград.

Председник Конкуренцијског вијећа БиХ у посети Комисији

Председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић примио је данас председника Конкуренцијског вијећа Босне и Херцеговине Иву Јеркића.

Теме разговора биле су размена искустава на пољу законодавног оквира и спровођења политике заштите конкуренције као и унапређење даље сарадње две институције кроз размену експерата, студијских посета, организовање заједничких семинара и радионица као и израду заједничких економских и правних анализа.

Такође, било је речи о иницијативи за оснивање Форума за конкуренцију Западног Балкана и његовом значају за даље унапређење регионалне сарадње тела за заштиту конкуренције. Саговорници су се сложили да би Форум унапредио сарадњу националних тела држава Западног Балкана, што ће значајно олакшати њихов будући рад, усаглашавања праксе и поступака, али и унапређење институционалног и законског оквира политике заштите конкуренције у региону.

Састанку су присуствовали и чланови Вијећа – Аријана Регода Дражић и Небојша Попић, као и чланови Савета Комисије – Мирјана Вукашиновић, Чедомир Радојчић, Марко Обрадовић и др Вељко Милутиновић.

Комисија за заштиту конкуренције Републике Србије и Конкуренцијско вијеће Босне и Херцеговине потписале су Меморандум о међусобном разумевању и сарадњи на подручју политике и права тржишне конкуренције 2009. године.

Комисија учестововала на конференцији „Конкуренција и конкурентност”

ЕКПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић одржао је уводно излагање на конференцији „Конкуренција и конкурентност”, коју традиционално организује адвокатска канцеларија Карановић & Николић и немачка фондација Фридрих Нојман (Friedrich Naumann).

Овогодишња конференција била је фокусирана на различита искуства у примени права конкуренције, у контексту приступања Србије Европској унији, контроли државне помоћи, пракси у подели надлежности у праву заштите конкуренције различитих земаља попут Аустрије и БиХ, као и поштовања правила конкуренције у компанијама на тржишту Србије.

Др Обрадовић нагласио је, између осталог, да ће се у наредном периоду Комисија усредсредити на још интензивнију регионалну сарадњу и, при том, најавио могућност оснивања Форума тела за заштиту конкуренције земаља западног Балкана, чије би седиште било у Београду. Такође, у средишту активности ће бити даље унапређење заштите права учесника на тржишту, заступање и промовисање идеје политике заштите конкуренције, односно утицај на законодавну и извршну власт и друге креаторе различитих политика које утичу на конкуренцију на националном тржишту.

Председник Комисије за заштиту конкуренције истакао је, да, с обзиром да транзициони период још није окончан, те да је и даље приватизација у току, неопходно је наставити са секторским анализама и анализама тржишта како би се уочила његова структура и односи на њему.

„Шта очекујемо у будућности: традицију – да наставимо досадашњим путем, поверење – да га својим радом стичемо и даље, транспарентност – кроз доследно спровођење у поступцима, предвидивост за учеснике на тржишту и органски раст и јачање институције“, рекао је председник Обрадовић у свом говору.

На конференцији, један од панелиста био је и др Вељко Милутиновић, члан Савета Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије, који је присутнима говорио о будућности права конкуренције у Србији у светлу израде новог Закона за заштиту конкуренције.

На конференцији су учествовали Његова екселенција Аксел Дитман, амабасадор СР Немачке у Београду, Андријана Ћурчић, председница Комисије за контролу државне помоћи, Радица Нусдорфер, шеф Сектора за европске интеграције Делегације Европске Уније у Републици Србији и Иво Јеркић, председник Конкуренцијског вијећа Босне и Херцеговине.

Српска комисија гост домаћин коференције у Румунији

AFTERMARKETSКомисији за заштиту конкуренције Републике Србије је ове године указана посебна част да буде „Гост домаћин“ на годишњој конференцији „Конкуренција 2.0“ Савета за конкуренцију Румуније, одржаној у Букурешту. Главне теме конференције била су питања заштите конкуренције у телекомуникацијама, медијима, онлајн трговини и другим тржиштима у оквиру „нове економије“.

Председник Комисије за заштиту конкуренције, који је предводио српску делегацију, се у уводном излагању осврнуо на потребу да тела за заштиту конкуренције сагледају изазове у спровођењу политике заштите конкуренције услед брзих промена у пословним окружењима у којима раде сва тела за заштиту конкуренције. Такође, у закључном делу Конференције сумирао је закључке два, изузетно успешна панела.

Осим председника Комисије, на Конференцији је запажено учешће имао и члан Савета Комисије др Вељко Милутиновић, као панелиста у делу Конференције посвећене новим тенденцијама на тржиштима телекомуникација и њихов утицај на конкуренцију. У делегацији КЗК била је и Нина Васић, виши саветник у Сектору за међународну сарадњу.

На конференцији су учествовали бројни представници Владе Румуније, Парламента Румуније, Европске комисије, ОЕЦД-а, румунских регулаторних тела, академске заједнице, међународних организација и удружења учесника на тржишту.

Представници Комисије на конференцији поводом 20 година рада АЗТН-а

FICДелегација Комисије за заштиту конкуренције коју је предводио председник Комисије др Милоје Обрадовић учествовала је на међународној конференцији поводом 20 година рада Агенције за тржишно натјецање Републике Хрватске у Загребу.

Председник Обрадовић био је и један од панелиста у делу конференције посвећеном судској контроли у предметима заштите конкуренције. Том приликом, др Обрадовић је истакао да је судска контрола одлука тела за заштиту конкуренције гаранција правне сигурности и за учеснике на тржишту, али и за Комисију. Управо из тог разлога, др Обрадовић нагласио је неопходност специјализације судија за материју из области заштите конкуренције, јер се, према његовом мишљењу, у супротном не може очекивати да ће суд одлучивати у спору пуне јурисдикције, односно може се очекивати да ће се задржавати на нивоу испитивања и оцене евентуалних повреда правила поступка.

„Проблем је, и то морамо да нагласимо, да материја заштите конкуренције ипак, сликовито речено, говори својим језиком и не може бити преведена искључиво на језик управног поступка, зато смо предлагали као добро решење да се појача едукација судија, ради унапређења капацитета судова за одлучивање у овој области“ – истакао је председник Обрадовић у дискусији на панелу.

Конференцији Агенције за тржишно натјецање присуствовало је више од стотину стручњака – судија, професора, адвоката и учесника на тржишту.

У делегацији Комисије су били и члан Савета Марко Обрадовић и виша саветница у Сектору за утврђивање повреда Марија Ковачевић.

Овај догађај био је прилика за проширење и иначе добре сарадње Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије и Агенције за заштиту тржишног натјецања Републике Хрватске, а која је обележена и потписивањем Меморандума о сарадњи 2013. године, након чега је уследио низ заједничких активности које су утицале на унапређење рада Комисије и Агенције.